Voorstellingsdokter
Maak je voorstelling beter!
Eerste hulp bij voorstellingsproblemen
Zie de verschillende opties

Je kent het wel.
Je werkt hard aan een nieuwe voorstelling, en als de deadline in zicht komt loop je vast.
Je hebt mooi materiaal maar het eind zit niet goed, het begin loopt niet lekker.
Je hebt veel goeie ideeën over inhoud en vorm maar krijgt het er niet op een goeie manier in.
Je hebt het gevoel dat het los zand blijft.
En dat de tijd dringt helpt ook al niet echt.
Een regisseur, een dramaturg? Daarvoor ben je te eigenwijs, of je hebt iemand die vooral een spelregisseur is.
Kortom: je hebt hulp nodig van iemand die met een frisse blik naar je materiaal kijkt.

Tijd voor de voorstellingsdokter!

Wie is dat?
Gérard Schiphorst reisde de afgelopen 39 jaar als een van de makers en spelers van TAMTAM objectentheater over de wereld. In 33 landen speelden ze op festivals met hun visuele voorstellingen zonder tekst. 
Daarnaast geeft hij ook met zijn collega Marije van der Sande masterclasses en workshops op internationale festivals (in inmiddels 11 landen) waarin ze in korte tijd een voorstelling maken met een groep theatermakers en spelers.
 

Een van zijn specialismen is scenario voor beeldend theater: het ordenen van de elementen van de voorstelling zo dat er het maximale theatrale effect uit gehaald kan worden. Een goeie scene op de verkeerde plek haalt de vaart uit de voorstelling of laat de toeschouwer in verwarring achter over de bedoeling van de maker of de loop van het verhaal. 

Maximaal effect
Daarnaast houdt hij als maker bezig met alle elementen van een voorstelling. Hij bedenkt en ontwikkelt de voorstellingen, doet de engineering voor het technische deel van de voorstelling, verzorgt de scenografie, de dramaturgie, het lichtplan, componeert en speelt de soundtrack, maakt en edit de eventuele video's en doet vaak de eindregie. Vervolgens gaat hij ermee op tournee als bouwer, speler en tourmanager. 

Uit al deze ervaring in bijna 40 jaar opgedaan kan hij putten om je voorstelling los te trekken en op weg te helpen naar een succesvolle première.

Het werken zonder tekst heeft Gérard geleerd extreem secuur te zijn met de dynamiek van scenes, hun plaats in de voorstelling, hun kracht en zwakte en hoe die maximaal te gebruiken om prachtig en verrassend theater te maken. Daarnaast is bij het componeren van de voorstelling als een reeks visuele scenes de kracht van het beeld erg belangrijk. Wat kun je in beeld, vorm, licht, geluid, techniek zeggen dat tekst kan vervangen of onderstrepen.

Voor wie
De diensten van Gérard als voorstellingsdokter richten zich voornamelijk op professionele (of aankomende)  theatermakers in het domein van beeldend theater, visueel theater, poppen en objectentheater.

Zie de verschillende opties

Voor tarieven en praktische vragen contact opnemen met Gérard.