Meer dan theater

De voorstellingen van TAMTAM zijn cross-overs tussen verschillende disciplines. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de beide vaste medewerkers van TAMTAM multitalenten zijn die meer interessante dingen in andere kunstvormen doen. Zie ook Beeldend werk

Gérard Schiphorst
In 1955 geboren als halve Fransman, maakt naast het bedenken, bouwen, regisseren en spelen van de voorstellingen ook alle muziek en video. Hij bedacht naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede Safe Electronic Fireworks dat in de oudejaarsnacht van 2000 live werd uitgevoerd. Hij maakt elektronische muziek in de blues 'n dance act Sam Exit en in diverse ad-hoc projecten. Voor Theaterfestival Boulevard in Den Bosch maakte hij de animatiefilm met objecten De Tuin Der Dingen gebaseerd op het werk van Jeroen Bosch en voor de techno dansact Dreamspeed een videoclip. Voor de Schaubudensommer in Dresden maakte hij de film Scars of the city met bijna abstracte beelden afkomstig van muren, straten en stoepen uit Toulouse, Genua en Dresden.
Voor de expositie Found Objects maakte hij een aantal grotere objecten waarvan sommige met video.
Hij bedacht het poëzieprogramma Dichter in de Boot voor de Deventer Boekenmarkt, en de muzikale act Rock Da Bike voor het festival 3days ON met een combinatie van blues en objectgeluiden. In 2010 ontwikkelde hij Mobile Poetry Bingo, een poezie-act in een oude Amerkaanse slee. In september 2011 exposeerde Gérard macrofoto's van muren bij Willie in het Deventer Havenkwartier,. De laatste jaren heeft Gérard zich toegelegd op het maken van korte animatiefilms en het maken van theatermuziek. en af en toe onstaat er spontaan een nieuw objectkunstwerk.

Marije van der Sande
In 1956 geboren, maakte naast de gezamelijke voorstellingen in 2003 haar eerste solovoorstelling, Beer het verhaal van een held, in samenwerking met schrijver en beeldend kunstenaar Wim Hofman. Daarin is een duidelijke invloed waarneembaar van haar beeldende werk. Dat maakt ze van gevonden oud roest en andere vindsels. Kleine breekbare assemblages met een duidelijk verhalend karakter. Daarnaast schreef ze het eerste Gouden Boekje van de nieuwe serie, dat in 2004 verschenen is: Het Bed Van Tim. Onlangs verscheen het tweede Gouden boekje van haar hand: De Draaimolen. Voor de expositie Found Objects maakte ze een serie kleine objectschilderijtjes. Samen met Gérard exposeerde ze in het Kunstenlab in Deventer in een speciaal door hun ingerichte zaal voor het kinderkunstproject Kunstzappen, en in 2005 is de Kinderkunstmap Boekie-Boekie verschenen met als thema recycling waaraan TAMTAM ook een belangrijke beeldende bijdrage heeft geleverd. In 2007 had Marije haar eerste grote solo-expositie van objectkunst in Galerie De Kunsten in Deventer. Daarop volgden nog een aantal andere exposities alleen of samen met Gérard. Sinds 2012 is ze bezig om haar beelden werk te integregen in de theatervoorstellingen en animatiefilms. In mei 2017 komt haar nieuwste boek uit een historische jeugdroman over de Hanzetijd.

Samen
Voor het 15e internationale figurentheaterfestival in Nürnberg/Fürth/Erlangen in 2005 werden Marije en Gérard gevraagd in de foyer van het Nürnbergse centrum van het festival, de Tafelhalle, te exposeren. Ze toonden daar een twintigtal kleine en grotere werken waarvan de pratende Bush-astronaut de krantekoppen haalde.
Jubileumjaar 2009 begon met de expositie bij boekhandel Praamstra te Deventer van beeldend werk van beiden. In Hun kunst hing in 2011 in het Kröller - Müller Museum als onderdeel van hun artist in residence project ( zie hieronder) in 2012 volgde nog een expositie van beeldend werk in Koetshuis Randenbroek in Amersfoort.

Ridders
In 2009 werden Schiphorst en van der Sande bij hun 30 jarig bestaan benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

Kröller-Müller
Een mooie kroon op het werk van TAMTAM om cross-overs te vinden tussen theater, video, muziek en beeldende kunst is hun project Objectomania, dat ze in de zomer van 2011 maakten als artist-in-residence in het Kröller-Müller Museum.
Daar maakten ze, gebruikmakend van videobeelden van werk uit de collectie van het museum een unieke multi-disciplinaire locatievoorstelling.

Gulden Adelaar
Door hun thuisstad Deventer werden ze geëerd met de toekenning van de belangrijkste Deventer Cultuurpijs, de Gulden Adelaar, in 2012