DE

fr

TAMTAM & Trio Vernice

TAMTAM meets Trio Vernice

Visuele poëzie en schilderachtige muziek

In 2014 en 2015 speelden TAMTAM samen met het Trio Vernice dit programma.
Het was een research project naar de mogelijkheden van interactie tussen muziek en beeld dat veel materiaal opleverde voor volgende voorstellingen zoals Roestige Spijkers & Andere Helden.

Een gouden combinatie: TAMTAM maakt bijzonder beeldend theater met gevonden voorwerpen als basis en Trio Vernice maakt prachtige muziek, van klassiek tot geïmproviseerd. (Trio Vernice op Soundcloud)

Het resultaat van de samenwerking was een unieke cross-over tussen theater, beeldende kunst en muziektheater die de kijker/luisteraar met visuele poëzie en schilderachtige muziek meevoerde in zijn eigen verbeelding. Voor de videobeelden werd gebruik gemaakt van low-tech effecten en handmatige bewegingen die er some uitzagen als digitale effecten. Voor andere scenes werd een live animatietechniek ontwikkeld die later in andere voorstellingen met video terug zou komen.

Verweerde materialen
De makers van TAMTAM hebben altijd al een fascinatie voor oude en verweerde materialen en gevonden voorwerpen.
Die kwamen nu tot leven door middel van een speciale videotafel die ze ontwikkelden om bewegende close-ups om te kunnen zetten in grootbeeld projectie.
Dat gaf ze de mogelijkheid om live een poëtische beeldende film te maken die interactie aanging met de muziek van Trio Vernice.
Bij het ene stuk was de muziek van het trio leidend en illustreerde TAMTAM daarbij, bij het andere stuk maakte TAMTAM beelden en improviseerde het trio daarbij. Dat laatste leverde een interactie op waarbij juist ook weer de muzikale improvisatie de makers van de beelden inspireerde in tempo, intensiteit, gebruikte materialen en kleuren.

Het programma bevatte zowel speciaal op de stukken van het trio gemaakte beeldende verhalen als spannende improvisaties waarbij spelers en musici op elkaar reageerden. Er viel veel te zien en te luisteren: alles gebeurde live op het podium! Zie ook onderstaande video.

Over Trio Vernice:
Trio Vernice verfde met klankkleuren. De klankkleuren van zang, accordeon en cello versmolten op bijzondere wijze en deden een nieuw spectrum van kleuren ontstaan waarmee de meest uiteenlopende beelden geschilderd worden.

Zangeres Heide Bertram, celliste Cecilia Rubio en accordeoniste Marieke Kroes leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Musikhochschule in Münster.
De grenzeloze klankmogelijkheden van deze bijzondere instrumentencombinatie en de gezamenlijke liefde voor zowel hedendaagse kamermuziek als het maken van eigen arrangementen deed de wens ontstaan om ook na hun afstuderen samen te blijven werken.
Zo ontstond in 2012 het trio Vernice.

Hun repertoire omvatte een breed spectrum aan muziek van Middeleeuwse tot Hedendaagse composities waarbij onbekende muziek en experimentele invalshoeken niet gemeden worden.
Ze speelden onder andere werken van Alonso Mudarra, Federico Garcia Lorca, Gerhard Stäbler, Matilde Capuis en Jacques Bank.
Ook experimenteerden zij in verschillende soorten improvisaties met de mogelijkheden van hun instrumenten.

 

video
Nog geen video beschikbaar.

Recensies

Credits

Muziek:
Marieke Kroes: Klassiek accordeon
Heide Bertram: stem
Cecilia Rubio: Cello

Beeld:
Gérard Schiphorst
Marije van der Sande

Third Eye
Esther Apituley

Met dank aan