DE

fr

Nieuws

28 september 2018

Marije schrijft historische jeugdroman over Hanzetijd

Marije van der Sande schreef in 2017 De hanzereis van Berend Bergenvaarder een historische jeugdroman over de Hanzetijd.
Het boek is uitgegeven bij Rubinstein Amsterdam. De aanbieding was in Kampen op de varende replica van een koggeschip.

Uit het boek:
“Stel je een weeskind van twaalf voor. Voor het eerst van zijn leven op een zeeschip. Zo groot, zo indrukwekkend. Natuurlijk heeft Berend wel eens een kogge zien varen. Natuurlijk heeft hij wel eens in een bootje op de IJssel gezeten. Maar nog nooit is hij zelf door een luik van een ladder afgedaald en in een ruim   geweest. Het is er donker. Alleen door de openstaande luiken in het dek komt daglicht naar binnen. Wel ziet hij hier en daar kaarsenhouders aan de wand. Er branden geen kaarsen. Hij ziet vage de vormen van lading. Houten tonnen. In een hoek ligt iemand op een strozak te slapen. Opeens begrijpt hij waarom een ruim een ruim heet. Wat groot! Hij hoort het water van de rivier tegen de boeg klotsen. Er hangt een merkwaardig luchtje. Een mengsel van vis, teer, schapenvet, mensen en iets dat hij niet thuis kan brengen.”

Inhoud
Het is 1370. Nederland bestaat nog niet. Er zijn kleine steden met dikke muren eromheen. Het platteland is nog grotendeels woest en ruig. Honger, de pest, oorlogen, struikrovers, roofridders. Een mensenleven is niet veel waard. In die tijd was de Hanze een machtig verbond van steden waarin rijke kooplieden het voor het zeggen hadden. Ze legden zelfs koningen hun wil op. In de Noorse stad Bergen konden hun zonen de fijne kneepjes van het vak leren. Als Berend, een straatarme weesjongen, daar terechtkomt blijkt het leven er hard. Lijfstraffen, brand in de houten stad, bittere kou, weinig eten en heel hard werken. Hij leert dat de handelaars vooral aan zichzelf denken en aan hun goed gevulde beurs. Maar hij vindt er ook vriendschap en een betere toekomst. Hij vindt een manier om zijn eigen weg te gaan.

Al lezend kom je veel te weten over het leven in de 14de eeuw. En over de Hanze, een verbond van steden in Noord
Europa. Het boek is nog antiquarisch verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Bol.com.

Deel dit bericht…