DE

fr

workshops / masterclass

Workshops en masterclasses

TAMTAM ontwikkelde een visuele theatervorm zonder tekst, gebaseerd op objecten en materiaal. Die maakt school bij een nieuwe generatie van theatermakers, poppenspelers, animators, beeldend kunstenaars en mulitidisciplinaristen. Daarom geven de makers van TAMTAM steeds vaker workshops en masterclasses, veelal op internationale festivals. Ze regisseren en begeleiden jonge makers en geven gastlessen op diverse kunst- en theateropleidingen.

Een workshop is soms is een korte kennismaking of inspiratiemoment van een dag of dagdeel, soms maken ze met een groep in meerdere dagen een korte voorstelling en soms helpen ze een groep aan een kickstart voor een nieuwe voorstelling.
Een masterclass is speciaal voor makers en spelers met ervaring die hun skill willen perfectioneren.

Nieuw is de service voorstellingsdokter die een persoonlijke begeleiding biedt voor makers in elk stadium van een voorstelling.

Bekijk de video van een scène die een van de deelnemers maakte in Skipton (UK)

Praktische informatie

Voor theatermakers, regisseurs, spelers, vormgevers, musici
De workshops of masterclasses kunnen verschillende vormen hebben.
De meest gevraagde is een intensieve meerdaagse workshop.
Daarin maken de deelnemers, uitgaande van door henzelf meegenomen objecten, elk een eigen korte voorstelling, die aan het eind ook voor publiek wordt gespeeld. We doorlopen het gehele productieproces van een beeldende voorstelling zonder tekst. Van inspiratie vanuit gevonden materiaal en hoe die om te zetten in scènes en inhoud, tot het ordenen van die scènes tot een voor het publiek begrijpelijke voorstelling.

Daarbij maken we gebruik van een door TAMTAM in de loop van meer dan 40 jaar ontwikkelde methode van scenarioschrijven voor visueel theater. Natuurlijk houden we ons ook bezig met het spel met de objecten en zaken als de rol van licht, geluid en decor als middelen om het verhaal in verschillende lagen te vertellen.

Door op kleine schaal te werken aan een relatief simpele vorm worden de mechanismen van een productie duidelijk en kun je als deelnemer werken aan een eigen stijl.

Afhankelijk van het aantal dagen kan er dieper op details worden ingegaan. 
Ideaal is een lengte van 3 tot 5 dagen met aan het einde een presentatie bijvoorbeeld als onderdeel van een festival.
Maar maatwerk staat voorop.

Voor bedrijven en events
Ook worden workshops gegeven in het kader van bijeenkomsten voor bedrijven, opleidingen en instellingen als inspiratie-acitviteit.

De workshop kan bijvoorbeeld als thema hebben

  • Het traject van idee naar verwezenlijking van een project
  • Het geheime leven der objecten
  • Scenario en dramaturgie voor visueel theater
  • Muziek en soundtrack als acteur
  • Onvermoede talenten: Hergebruik en duurzaamheid
  • In overleg zijn andere thema’s mogelijk. 


De workshop of masterclass kan plaatsvinden in de TAMTAM werkplaats in Deventer of op locatie.
De groepsgrootte kan variëren van enkele deelnemers tot maximaal 14 tot 16 deelnemers.

Neem contact op voor meer informatie.

Workshops en masterclasses die we gaven

Een workshop is soms is een korte kennismaking of inspiratiemoment van een dag of dagdeel, soms maken ze met een groep in meerdere dagen een korte voorstelling en soms helpen ze een groep aan een kickstart voor een nieuwe voorstelling.
Een masterclass is speciaal voor makers en spelers met ervaring die hun skill willen perfectioneren.

Nieuw is de service voorstellingsdokter die een persoonlijke begeleiding biedt voor makers in elk stadium van een voorstelling.

Bekijk de video van een scène die een van de deelnemers maakte in Skipton (UK)

School of puppetry, Advanced course, Den Haag(2024)
Tweedaagse masterclass objektentheater/visueel theater voor 14 professionals uit poppenspel en theater. Met elke deelnemer werd in twee dagen een korte voorstelling gemaakt op basis van meegenomen voorwerpen.

Hogeschool Artez opleiding docerend theatermaker(2023)
Een 2x tweedaagse masterclass objektentheater voor een 30 tal 2e en 3e jaars studenten waarin met elke student in twee dagen een korte voorstelling werd gemaakt op basis van meegenomen voorwerpen.

Izmir International Puppet Days, Turkije (2019)
Naast de voorstellingen op dit festival gaven we een eendaagse workshop objectentheater voor poppenspelers en theatermakers.

Klaipeda, Litouwen (2018)
Als onderdeel van het Materia Magica Festival gaven we een driedaagse workshop objectentheater voor Litouwse spelers en theatermakers

Alexandria, Egypte (2018)
Tijdens het Backstreet festival 2018 gaven we een tweedaagse workshop over objektentheater aan Egyptische acteurs en theatermakers.

Skipton UK (2017)
Voorafgaand aan het Skipton Puppet Festival gaven we een 3 daagse masterclass met Britse (en een Canadese) poppenspelers en maakten met elk van hen een korte act met objecten die in het festival gespeeld werden voor een zeer enthousiast publiek, Bekijk de video

Nürnberg, Duitsland (2017)
Tijdens het Internationales Figurentheater Festival Erlangen Nürnberg Fürth gaven we een 4 daagse workshop objectentheater voor studenten van de Musikhochschule. We maakten in 4 dagen een voorstelling van een uur die op de laatste dag voor publiek gespeeld werd.

Macau, China (2017) 
Op het Macau Arts Festival gaven we in combinatie met Roestige Spijkers & Andere Helden gedurende 3 dagen na de voorstellingen korte workshops voor kinderen en hun ouders waarin ze objectassemblages maakten met door henzelf meegenomen voorwerpen en die vervolgens onder de camera groot in beeld brachten.

Taipei, Taiwan (2016)
Tijdens het Close To You festival gaven we een 4 daagse masterclass voor poppenspelers, acteurs en musici met een publieke voorstelling op de laatste dag.

Bristol UK (2015)
Voor het Bristol Festival of Puppetry deden we een eendaagse workshop objektentheater met 16 poppenspelers en theaterstudenten.

Kuala Lumpur, Maleisië (2014)
In een tweedaagse masterclass met 16 theaterschool studenten en 2 docenten een voorstelling gemaakt

Dyarbakir en Çanakele Turkije (2014)
Twee workshops onder andere voor vrijwilligers die in vluchtelingenkampen in Syrië met kinderen theater maken.

Debrecen, Hongarije (2014)
We maakten in 1 week een volledige avondvullende objectentheatervoorstelling gemaakt met 12 spelers van 2 gezelschappen

Rio de Janeiro, Brazilië (2012)
masterclass voor theatermakers en Animatiefilmmakers

Kristiansand, Noorwegen (2009)
met theaterstudenten acts gemaakt voor late-night show in festival-cabaret

Sibiu, Roemenie (2007)
In het kader van de Culturele Hoofdstad Europa maakten we met gezelschap Gong in een week een avondvullende voorstelling.

Ravenna, Italië, (2001)
Workshop en lezing voor studenten theater tijdens het festival Arrivano Dal Mare

HKU Utrecht: Winteracademie (1998 en 1999)
Twee jaar achtereen gaven we een 5 daagse workshop voor studenten van de acteursopleiding en studenten scenografie waarin we een avondvullende voorstelling maakten.

Johannesburg, Zuid Afrika (1997)
Als onderdeel van het Arts Alive festival gaven we een 5 daagse Workshop voor poppenspelers en studenten theater

Riga, Letland (1996)
Een 5 daagse inspiratie workshop over kleinschalig objectentheater voor 16 poppenspelers van het ex-staatspoppentheater.

Paramaribo, Suriname (1991)
Een 5 daagse Workshop voor Surinaamse poppenspelers en theatermakers in het kader van het festival De Poppen Aan Het Dansen