DE

fr

titel

The making of Garage

MIdden in de zoveelste lockdown, voorjaar 2021, waren weer eens alle voorstellingen afgelast. Bovendien liep Marije een gecompliceerde enkelbreuk op. Wat moet je dan als theatermaker? Thuiszitten achter de geraniums? Nee toch? 
Een post op Facebook van iemand die de zolder aan het opruimen was zorgde voor het startpunt van een nieuwe voorstelling.

Zolderdochter
De speelgoedgarage, een zolderdochter die we kregen, bracht nieuwe creatieve energie. Toen Gérard hem zag was hij meteen verkocht.
Theaters gesloten en maar één bezoeker per dag toegestaan? “Hee maar dan kan ik die ene bezoeker zijn, met een voorstelling.”
Het idee voor een solo- tafelvoorstelling voor bij mensen thuis was geboren.
Een vraag op Facebook leverde alvast een schat aan acteurs op in de vorm van autootjes van divers allooi.
Zowel nieuwe en glanzende collectorsitems als kapotgespeelde versleten wagentjes waar de ziel van het spelende kind een beetje in is gaan zitten. 
Tijdens de lockdown werd op de huiskamertafel gepuzzeld en geïmproviseerd.

Oude herinneringen aan als kind op de buik in de huiskamer spelen met autootjes en zelf inelkaar geknutselde garages kwamen weer boven en dienden als inspiratie.
Daarnaast deden we research naar de periode waaruit de garage stamt. ( begin jaren ’60) en kwamen zo ook op de Polygoon stem en de ouderwetse woordkeus voor de tekst.
Daaruit ontstonden scènes en dialogen. Uiteindelijk werd het scenario geschreven en werden de karakters ontwikkeld. Marije van der Sande, de andere helft van TAMTAM schreef mee aan de teksten en het scenario en deed een deel van de research en regie. In sessies met theatermaakster Josje Eijkenboom en regisseuse Lidwien Roothaan werd de voorstelling verder vormgegeven.


Dinky Toys als acteurs
De acteurs in deze voorstelling zijn speelgoedauto’s. Eigenlijk niet de auto’s zelf maar hun bestuurders en eigenaars.
Daarvan horen we de stemmen in de dialogen.

Meer over Garage

Zie de pagina over de voorstelling en de foto en videopagina waarop ook alle acteurs te zien zijn!