DE

fr

Nieuws

11 januari 2022

Samenwerking met Quartet Uwaga (D)

Van 27 juli tot en met 3 juli 2022 deed TAMTAM een interessant samenwerkingsproject met de Duitse musici van Quartet Uwaga. Een bijzonder veelzijdig kwartet waarmee het geweldig samenwerken was: Een virtuoze klassieke violist met een voorliefde voor Oost-Europese muziek, een jazzviolist met punkrockervaring, een meesterlijk improviserende accordeonist met een Balkangeluid in het bloed en een bassist die zich net zo thuis voelt in symfonieorkesten als in jazzcombo’s of funkbands.

Op initiatief van de Festspiele Mecklenburg Vorpommern waren we samen gebracht om een kleine tournee te doen langs 4 erfgoedlocaties in Noord-oost Duitsland.
We bedachten we een manier waarop de musici de muziek van de voorstelling zouden kunnen aanvullen of zelfs overnemen.
Dat was best lastig want voor de spelers is de muziek een partituur voor het bewegen der objecten. Ze spelen synchroon aan de soundtrack zoals balletdansers dat ook doen.

Uiteindelijk speelden ze kijkend naar een monitor waarop het beeld dat wij maakten live te zien was. Zo konden ze improviseren en ons begeleiden terwijl wij toch ook onze muziek hoorden.
Voorafgaand aan de tournee brachten we 2 dagen met ze door om elke scene een eigen sfeer en instrumentatie te geven.
We speelden 12 voorstellingen samen als onderdeel van het bredere programma van de Festspiele.
De locaties waren fantastisch: een middeleeuwse kloosterkerk in Rhena, Een Oude scheepswerf in Rostock, een kasteel in Ulrichshusen en de stallen van een landhuis in Stolpe.

Uwaga is:
Christoph Koenig: viool, altviool; Maurice Maurer: viool; Miroslav Nisic: accordeon; Jacob Schmitt: contrabas

Deel dit bericht…