DE

fr

Objectomania Animal Museum

Objectomania Animal Museum Foto 's

Uitgangspunt van deze installatie was een soort object-zoölogisch museum waarin bedreigde objectdieren in hun natuurlijke omgeving werden getoond.
Onderstaand zijn de meeste dieren te zien. Naast de dieren in het bosdecor was er ook een zwart-wit video te zien waarbij de objecten getoond werden met hun vindplaats, karaktertrekken en verdere omschrijving. In de ruimte klonken de geluiden van de objecten die tot een jungle-soundscape waren gecomponeerd.

De objectdieren en hun natuurlijke habitat
Objectomania Animal Museum: de making-of.

Toen we de vraag kregen van het Kunstenlab om een installatie te maken hadden we al direkt het idee iets met objectdieren te doen. Het sloot aan bij een aantal andere projecten die we in die tijd al hadden gemaakt, en we hadden al een aantal dieren gebouwd voor verschillende voorstellingen, die uiteindelijk niet waren gebruikt. 

Al vrij snel ontstond het plan een bos met dieren te bouwen. Dat kwam zo:
In de tuin van het huis waar we toen woonden stonden twee hele oude leilindes, bomen die je eigenlijk elk jaar moet snoeien.
Dat was een tijdje niet gebeurd en daarom waren de takken die er dat voorjaar afkwamen heel dik en groot, bijna bomen. 
We vonden ze zo mooi dat we er geen aanmaakhoutjes van zaagden maar ze op een stapel apart legden.
Nu kwamen ze goed van pas, en vormden de inspiratie voor het idee voor een bos.
Zonder die stapel takken in de tuin hadden we dit nooit bedacht.

De mensen van het Kunstenlab schrokken niet eens toen we vertelden dat we de halve zaal vol zand wilden gooien en werkten mee om alles mogelijk te maken. Voor het zand vonden we een sponsor, de firma Dusseldorp die in recycling van afval doet. Erg toepasselijk wat dat doen wij eigenlijk ook, alleen dan op een wat andere manier…

We begonnen in ons atelier met het uitzoeken van materialen om de objectdieren van te maken en het uitproberen van manieren om de bomen rechtop te houden. Daarna gingen we in het Kunstenlab aan het werk